joi, 14 aprilie 2011

OSTERMARKT

               Prin amabilitatea poetului și părintelui Ioan Pintea, veste despre Târgul de Paști de la Bistrița! Lansare de carte, moderatori Ioan Pintea și Vasile G. Dâncu de la editura Eikon, târgul meșteșugarilor și altele, de descoperit la fața locului, sâmbătă, 16 aprilie.

miercuri, 13 aprilie 2011

Dragă Radule

                 În același registru, al comemorării celui ce a fost Radu Săplăcan, personalitate ce a însuflețit și a făcut din Dej un punct cultural viu, voi posta mai jos rândurile domnului Zorin Diaconescu, de pe blog-ul domniei sale http://ifreemedia.blogspot.com/2011/04/draga-radule.html comentariile sunt de prisos...
                Dragă Radule,

Ne pare rau ca te-ai grabit, o spunem de fiecare data cand ai mai implini un an - si de data aceasta chiar credem ce spunem. Noi am cam pierdut: - pe tine, niste iluzii si multe altele despre care nu vorbim. "Saeculum" a fost opera ta - o lupta cu poezia, cu literatura si nu cu sistemul. Sistemul a disparut, noi suntem mult mai liberi dar nu suntem nici mai buni, nici mai talentati. Dimpotriva, as zice, daca as fi un radical, dar tu stii ca n-am stofa de radical.
Afla ca, in ce te priveste, n-ai pierdut mare lucru. Scriitorii nostri continua sa se injure ca pe vremea ta. Atunci se turna la securitate, acum se toarna "in presa", pe bloguri si retele. Calitatea textelor e aceeasi, poate putin mai proasta azi, demonetizare prin abuz. 
Avem in continuare cea mai mare productie de literatura futila pe cap de locuitor. Numai la Bistrita sunt vreo 4 "societati" ale scriitorilor, fiecare cu premiantii ei. Cand cele 4 se vor dovedi neicapatoare, o vor face si pe-a cincea, ca doar populatia sporeste natural.
Ion si-a lansat in sfarsit cartea. N-avea cum sa se numeasca altfel decat "Alcool". E genial-induiosatoare, ca si autorul, printre putinii care nu s-au schimbat.
A aparut o droaie de carti - care nu circula, fiindca la noi, cum bine stii, conteaza doar aparitia   forma, lansarile si premiile.
Viata e la fel de lipsita de imaginatie. Avem iremediabil vocatia personajelor caragialesti.
Sper ca tu, acolo, esti mai bine decat noi.
Te imbratisez,
Zorin.




Întâlnirile Radu Săplăcan

                  Poetul și părintele Ioan Pintea mi-a trimis invitația de a participa la Întâlnirile Radu Săplăcan, organizate de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primăria Comunei Braniștea și Școala Generală Braniștea, întâlniri ale căror moderator va fi Ioan Pintea. Participanții, cum se poate vedea pe afiș, sunt pe măsura evenimentului.