duminică, 27 martie 2016

Volumul Aritmii - Premiul Andrei Mureșanu pentru Poezie

                                  Ziua Bunei Vestiri mi-a adus bucuria unui premiu: ”Premiul Andrei Mureșanu” pentru Poezie acordat de Societatea Scriitorilor din Bistrița-Năsăud pentru volumul meu de poeme Aritmii, Editura NEUMA, 2015, în cadrul Galei Premiilor SSBN. Mulțumesc!

                                  Doresc să urez o zi luminoasă celor ce astăzi celebrează Sărbătoarea Paștelui!

                               
                                  Despre Gala Premiilor puteți citi  AICI  sau mai jos:

GALERIA PREMIILOR SSBN
foto Mesagerul de BN
În organizarea Consiliului Judeţean (CJ) prin Centrul Judeţean pentru Cultură s-a desfăşurat vineri, începând cu ora 12.00, în sala de consiliu CJ, gala-festivitatea de înmânare a Premiilor Societăţii Scriitorilor din judeţul Bistriţa-Năsăud(SSBN). Întâlnirea a fost deschisă de preşedintele SSBN, Andrei Moldovan, care a adresat cuvântul de bunvenit celor prezenţi, în continuare, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, dr. Gavril Ţărmure a salutat onoranta prezenţă a preşedintelui Curţii Constituţionale a României, domnul Augustin Zăgrean, alături de scriitoarea şi profesoara Eugenia Zăgrean, soţia domniei sale, apoi a fost transmis pe scurt un bun cuvânt din partea preşedintelui CJ, Emil Radu Moldovan. În continuare, scriitorul Liviu Ioan Stoiciu şi-a exprimat bucuria pentru a fi prezent la Bistriţa şi pentru a fi avut parte joi, la Salonul Scriitorilor, de o frumoasă dezbatere despre recentul său roman ,,Vrăşmaşul”. LIS, cum i se spune abreviat scriitorului optzecist, a stăruit apoi asupra situaţiei tensionate din cadrul Uniunii Scriitorilor din România. Juriul SSBN a fost format din consiliul director: Andrei Moldovan (preşedinte), Emil Dreptate, Icu Crăciun, George Vasile Dâncu-vicepreşedinţi şi Menuţ Maximinian – secretar, iar înmânare diplomelor a fost făcută de dr. Gavril Ţărmure. 
Premiul de poezie „Andrei Mureşanu” a revenit cărţii ,,Aritmii”, de Andrea Hedeş, Editura Neuma. Laudatio a fost rostit de Andrei Moldovan care a subliniat aspecte esenţiale ale poeziei şi criticii literar pe care autoarea, colaboratoare a publicaţiior: ,,Mesagerul literar”, ,,Răsunetul cultural”, ,,Mişcarea Literară” şi ,,Luceafărul de dimineaţă” le exerseayă cu aleasă aplicaţie. Poeta Andrea Hedeş a spus că premiul o onorează şi se simte foarte bine alături de colegii din SSBN. Premiul pentru Proză a revenit romanului ,,Tabloul de absolvire”, de Mircea Gelu Buta, Editura Şcoala Ardeleană; laudatio, rostit de Zorin Diaconescu, conturând amplitudinea tragediei prin care România a trecut după 1945, reflectate discret în romanul premiat. Mircea Gelu Buta nu a putut fi prezent, fiind reţinut la Cluj-Napoca pentru a lua parte de la evenimentele prilejuite de a zecea aniversare a Mitropoliei Clujului, Sălajului şi Maramureşului. 
Premiul de Istorie şi Critică Literară „Gavril Scridon” a revenit ,,Moştenirea lui Fabian”, de Nicolae Vrăşmaş, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Laudatio despre autor a fost rostit de Maximinian Menuţ, evidenţiind faptul că Niculae Vrăsmaş este un foarte harnic scriitor şi jurnalist care realizează ,,Anuarul Bârgăuan” şi a publicat mai multe studii de istorie literară. Despre ,,Moştenirea lui Fabian” a vorbit scriitorul Icu Crăciun, urmărind într-un text dens destinul lui Fabian Bob.
Premiul „George Coşbuc”, oferit de Biblioteca Judeţeană a fost acordat volumului Mihail Bulgakov, Teatru, traducere şi studiu introductiv de Nicolae Bosbiciu. Laudation a fost rostit de Ioan Pintea care a subliniat capacitatea şi suprafaţa intelectuală, remarcabile ale lui Nicolae Bosbiciu. Ioan Pintea a pledat pentru judecarea operei fără intruziuni ale moralei biografice în cântărirea valorilor. Acelaşi premiu a fost primit şi de volumul Coşbuc în Bucovina, de cercetătorul Ioan Filipciuc din Câmpulung. În laudation, scriitorul Olimpiu Nuşfelean a relevant calităţile de excepţie ale cercetătorului Filipciuc, ataşat de revista bistriţeană ,,Mişcarea Literară”.
Premiul „Radu Petrescu”, acordat unui autor care nu este membru SSBN, cărţii O vară ce nu mai apune, de Radu Sergiu Ruba, Editura Humanitas, laudation, rostit de criticul George Ţâra care-l socoteşte pe colegul său de generaţie un scriitor şi un filolog de excepţie. 
A fost o întâlnire de frumoasă ţinută, cu o atmosferă agreabilă şi opinii intelectuale de bun nivel, subliniate de redactorul şef al Tribunei, Ion Pavel Azap.