marți, 23 iulie 2019

Povestiri de pe malul celălalt de Andrea H. Hedeș

Nou în colecția de proză a Editurii NEUMA:
Povestiri de pe malul celălalt de Andrea H. Hedeș cu o prefață de Mircea Muthu
”Adevărate parabole cu irizări de epos oriental sunt aceste istorisiri doar în aparență genuine pe care aproape că le şi ascultăm în timp ce le citim. Urechea şi Ochiul receptorului relaţionează pentru că scrierea propriu-zisă este impregnată și se desfăşoară ca o prelungire a rostirii despre întâmplările petrecute pe «malul celălalt». Mai mult, naşterile ciudate, fauna pestriță, picarescul vizionarilor şi întâmplările nemaivăzute se adresează adulţilor dar poate și celorlalte vârste fermecate de ingredientul fantastic.” Mircea Muthu
”O umbră dădea mereu târcoale bărcii, în cercuri tot mai întrebătoare. Sub ea, o altă umbră, uriaşă înota neştiută. O pasăre mare, necunoscută, plana în cercuri line.
   Aruncă năvodul cu o mişcare maiestuoasă. Apoi linişte. Aşteptare. Deodată o umbră îl acoperi. O alta se ridică până sub el. Trase cu iuţeală năvodul în barcă, acoperindu-l cu trupul său. Pasărea încleştă în gol ghearele teribile odată cu fălcile uriaşe ce se închiseră sub barcă trosnind. Aripi şi coadă bătură greu apa... Ar fi putut răsturna barca doar cu o singură bătaie de aripă, doar cu o singură lovitură de coadă, dar pasărea se înălţă până sub stelele joase iar peştele cel mare trecu deja hotarul înspre lumea sa. Singur trupul lui rămase neclintit peste pradă.” (Pescuitul)