duminică, 10 iunie 2018

Conferința ”Shakespeare - sonete celebre, sonete ascunse” susținută de Horia Gârbea

Conferința ”Shakespeare - sonete celebre, sonete ascunse” susținută de Horia Gârbea la Cluj luni, 11 iunie 2018,  ora 12, la sediul Filialei USR din Cluj-Napoca. Conferința va fi urmată de lansarea celor mai recente cărți ale autorului: ”Poeme cu înger”, poezii și ”Lunaticul, îndrăgostitul și poetul sau despre eseurile lui Shakespeare” eseuri, ambele apărute la Editura NEUMA, precum și de prezentarea celui mai recent număr al Revistei NEUMA. Vor vorbi: Andrei Moldovan, critic literar, Andrea Hedeș, editor. Amfitrion: Irina Petraș.



                   Conferința William Shakespeare. Sonete celebre, sonete ascunse se referă la sonetele lui William Shakespeare adunate în ediția din 1609 discutîndu-le pe cele mai celebre și traducerile lor în limba română. Dar și la sonetele „ascunse” în piese, atît la cele cunoscute ca atare de exegeții bardului, cît și la cele descoperite de Horia Gârbea, ca traducător. Conferința ia în discuție și paternitatea textelor lirice „orfane” din Pelerinul îndrăgostit pe care autorul consideră că o poate atribui lui Shakespeare. Opera lui Shakespeare ascunde încă multe mistere.

                      Conferința va fi urmată de o lansare a volumlui Lunaticul, îndrăgostitul și poetul sau Despre personajele lui Shakespeare de Horia Gârbea  și de volumul de versuri al aceluiași autor Poeme cu înger, ambele apătrute la Editura Neuma și de prezentarea Revistei Neuma, nr. 5-6 / 2018. Autorul volumelor va fi prezentat de Andrea H. Hedeș, directoarea editurii și revistei Neuma. Amfitrioana și moderatoarea întîlnirii va fi criticul literar Irina Petraș, președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.

           Actorul și scriitorul William Shakespeare s-a născut la 23 aprilie în anul 1564 la Stratford- upon-Avon, o localitate din centrul Angliei, în apropiere de marele oraș Birmingham și la 160 de kilometri de Londra. Despre viața, cariera de actor și cea de scriitor a lui William Shakespeare se cunosc destul de puține lucruri și nu s-a păstrat niciun manuscris al său. Se crede că a început să scrie poezie și teatru din anul 1585 și și-a încheiat cariera după 1611. În ultimii ani ai vieții a trăit retras la Stratford unde a și murit în ziua în care împlinea 52 de ani: 23 aprilie 1616. A fost căsătorit cu Anne Hathaway, mai în vârstă decât el cu opt ani și care i-a supraviețuit încă șapte ani, și a avut trei copii. Shakespeare a scris multe piese de teatru, unele singur, altele în colaborare cu alți autori dramatici, după obiceiul timpului. A scris de asemenea 154 de sonete, publicate în 1609 și alte câteva poeme. A făcut parte din mai multe companii teatrale. A fondat în 1599 Teatrul Globe la Londra,  teatru care a ars în 1613 și a fost reconstruit, funcționând până în 1642. Opera teatrală a lui Shakespeare a fost publicată în majoritate în 1623, după moartea autorului, într-o ediție cuprinzând 36 de piese dintre care 18 mai fuseseră publicate anterior. Prin profunzimea și dramatismul pieselor și frumusețea poeziei, Shakespeare este considerat unul dintre cei mai importanți, dacă nu chiar cel dintâi scriitor al lumii.



                        Horia Gârbea s-a născut la 10 august 1962 în Bucureşti. Este doctor în inginerie civilă,
cadru didactic universitar. În domeniul literar, a debutat în 1982 cu poezie.
A publicat poezie, proză, teatru, critică literară si teatrală, eseuri. În total 14 piese reprezentate în
România ca şi în Anglia, Franţa și Serbia. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al UNITER, al
PEN Club România. A tradus în română şi a adaptat pentru scenă numeroase piese din literatura
universală de W. Shakespeare (10 piese), Pierre Corneille, S. I. Witkiewicz, Fernando Arrabal,
A.P.Cehov, Dario Fo, Marivaux, etc. A publicat peste 30 de volume de literatură originală și de
traduceri. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie pe anul 1999, traduceri pe
2014 și Literatură pentru copii pe 2016, Premiul Academiei Române pentru dramaturgie – 2001,
Premiul „Andrei Bantaș” în 2012. În prezent e președintele Filialei București-Poezie a USR.
Membru în Comitetul Director al USR din 2003. A fost vicepreședintele Institutului Cultural
Român. Distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2004), înălțat la grad de ofițer în
2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu